ACTIVITEITEN & AGENDA

Vorstengrafzwaard tijdelijk weer terug in Oss!

maandag 10 december 2018

Voor slechts twee weken (5 t/m 20 januari 2019) keert het originele Vorstengrafzwaard terug naar Oss! Dat heeft alles te maken met de onthulling van de nieuwe rotonde naast het museum met daarop een metershoge replica van het rondgebogen zwaard en de urn waarin het is gevonden. Dit zijn iconen van Oss! Ze behoren tot de opvallendste en meest waardevolle stukken uit het Vorstengraf van Oss, de grootste grafheuvel van Nederland. Unieke vondsten uit de ijzertijd, opgegraven in 1933 en sindsdien bewaard in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Nu zijn ze weer even thuis en tonen ze ons het internationale belang van het Osse archeologische erfgoed.  


Begin januari 2019 wordt naast Museum Jan Cunen, op een nieuw aangelegde rotonde, een bijzondere replica van het zogenaamde Vorstengrafzwaard en de situla (urn) waarin het zwaard werd gevonden, onthuld. Deze metershoge sculptuur is gebaseerd op een zeldzame grafvondst. Bij de opgraving van een vorstengraf uit de ijzertijd werd in 1933 een bronzen emmer gevonden. Stadsarchivaris Jan Cunen droeg de urn voor onderzoek over aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daar bleek dat er een met goud ingelegd gebogen zwaard in zat, botresten van een gecremeerd persoon, hout, kleding, metalen ringen, messen, paardenbitten en een slijpsteen. Vondsten die wijzen op een hoge positie van de dode, zeer waarschijnlijk een vorst. Zwaard, urn en een aantal andere objecten worden nu voor korte tijd getoond in Museum Jan Cunen. 


Iconen van Oss 

Het zwaard en de situla behoren tot de opvallendste en meest waardevolle opgravingen uit het Vorstengraf van Oss, de grootste grafheuvel van Nederland (bij knooppunt Paalgraven). Ze verwijzen naar de rijke geschiedenis van Oss en benadrukken het internationale belang van het Osse archeologische erfgoed. De grafvondsten spreken tegenwoordig nog altijd tot de verbeelding van velen. Ze appelleren aan het verhaal van Oss en zijn inwoners. Voor het volwassen publiek zijn het rondgebogen zwaard en de urn een feest van herkenningMuseum Jan Cunen wil echter een nieuwe generatie vertellen over deze unieke grafvondst.  


Tentoonstellingen in Museum Jan Cunen 

De presentatie van de vondsten uit het Osse Vorstengraf sluit aan bij de tentoonstelling Bagger - Het begin van de Nederlandse geschiedenis, over de archeologische vindplaats bij Kessel. Ook toont Museum Jan Cunen de exposities Marie Cécile Thijs - Tussen Hemel en Aarde en Salon - Hoogtepunten uit de collectie. Alle tentoonstellingen zijn te zijn te zien t/m 20 januari 2019.

Inschrijven nieuwsbrief

Email: