Museum Jan Cunen is een kunstmuseum gevestigd in een monumentale fabrikantenvilla in het centrum van Oss
Telefoonnummer
+31 (0) 412 798 000
Email
info@museumjancunen.nl

Leskist Wolken & Zee - groep 3/4

Kunstkoffer Wolken en Zee

Voor wie?   Groep 3 en 4 
Wat?   Leskist over beeldende kunst 
Waar?   Op school 

Toe aan kunst in je klas, maar je weet niet hoe? Gelukkig weten wij dat wel! En omdat er niet altijd tijd is om naar het museum te gaan, komt het museum gewoon naar school. Dankzij de kunstkoffer Wolken en Zee kun je met groep 3-4 op school aan de slag met kunst. In vier lessen van 50 minuten leren jouw leerlingen kijken naar en praten over kunst door zelf aan de slag te gaan. Over wie gaat de leskist?
Hendrik Willem Mesdag en Elspeth Diederix: de één al meer dan 100 jaar overleden maar nog steeds een wereldberoemde schilder, de ander een springlevende kunstenares van wie wij foto’s in de collectie hebben. Maar waarom zij samen in een leskist? Als je er thematisch naar kijkt, is het eigenlijk heel logisch. Zij verbeeldden ieder op eigen wijze een landschap, of nog specifieker gezegd, een zeegezicht. Mesdag (1831-1915) in de vorm van een schilderij en Diederix (1971) in de vorm van een foto.

Oude en nieuwe wolken
Mesdag en Diederix leefden dan wel in een andere tijd, maar tonen in hun werk beiden een fascinatie voor lucht en wolken. De combinatie van ‘oude’ en ‘nieuwe’ kunst laat goed zien hoe divers de collectie van Museum Jan Cunen is. Daarnaast wordt duidelijk dat onderwerpen zoals landschappen niet saai zijn, ze zijn juist hartstikke hip! Een landschap zal nooit uit de beeldende kunst verdwijnen. 

Zelf aan de slag
Uiteraard blijft het niet bij stilzitten, de leerlingen gaan zelf ook zeegezichten maken. Alle leerlingen weven een zeelandschap van restmaterialen. Het weefraam en alle benodigde materialen zitten al in de koffer, dus je kunt zo aan de slag! 

Ook meedoen? Lees dan verder voor alle praktische informatie:
Inhoudelijk sluit de kunstkoffer aan bij de doorlopende leerlijn voor groep 3 & 4 van Museum Jan Cunen en de kerndoelen van het ministerie van OC&W. 

Kosten: €1,40* per leerling + administratiekosten á €7,50 per factuur 
(*dit zijn de kosten voor het houten weefraam dat nodig is voor het weven van het zeelandschap. Het weefraam blijft dus eigendom van de school) 

Leentermijn
4 weken (periode in overleg) 

Locatie
De leskist wordt op school gebruikt. De leskist wordt door de leerkracht bij Museum Jan Cunen in Oss opgehaald en teruggebracht.

Ja, ik wil!
Neem dan contact op met de karinschipper@museumjancunen.nl