Museum Jan Cunen is een kunstmuseum gevestigd in een monumentale fabrikantenvilla in het centrum van Oss
Telefoonnummer
+31 (0) 412 798 000
Email
info@museumjancunen.nl

Leskist Overgisteren groep 1/2

Overgisteren: een koffer vol plezier
       
Voor wie?     Groep 1 en 2 
Wat?      Leskist over cultureel erfgoed 
Waar?      Op school en in Museum Jan Cunen 

Een tafel dekken voor een groot diner, vormen en kleuren zoeken in kunstwerken en verkleed op de foto op de trap van de luxe villa. Regelmatig ontdekken kleuters spelenderwijs ons museum dankzij de leskist ‘Overgisteren’ voor groep 1-2. 

Van wie zou de gevonden koffer zijn?
Er is een koffer gevonden. De leerkracht vond hem gewoon op straat en hij staat nu in de klas. Van wie zou de koffer zijn? De kinderen maken de koffer open en vinden allerlei bekende en onbekende voorwerpen. Oude voorwerpen, zoals een tol, klompjes en een zakje muntjes. Maar ook gereedschap, bijvoorbeeld een duimstok, witte stoffen handschoentjes en een vergrootglas. Tot slot vinden ze een folder van het lokale museum. Er is maar een conclusie mogelijk: dit is de koffer van een museummedewerker!  

Een museum maken met de klas
De vondst van de koffer is voor de kleuters het begin van een zinvolle en spannende ontdekkingstocht naar de begrippen ‘museum’, ‘vroeger’ en ‘bewaren’. Een leesrups, woordkaarten, kralenkaarten, stempelkaarten; allemaal over woorden die te maken hebben met het museum. Zo leren ze communiceren over (historische) voorwerpen waardoor hun woordenschat wordt uitgebreid. Daarnaast denken de leerlingen na over hun eigen geschiedenis en samen met de klas wordt een eigen museum gemaakt, van erfgoed van hun eigen familie. 

Terug naar het museum
Maar de koffer moet natuurlijk teruggebracht naar het museum! De museummedewerker is hem immers kwijt. Samen met de klas breng je de koffer weer terug. Wat is de museummedewerker blij de koffer weer terug te hebben! En nu jullie er toch zijn… wie wil het museum zien? 

Ook meedoen? Lees dan verder voor alle praktische informatie:

Leergebied 
Geschiedenis, taal, rekenen, handvaardigheid, tekenen, muziek, spel. 

Tijdsbeslag 
2 tot 6 weken, naar keuze van de leerkracht. Overgisteren sluit aan bij de gebruikelijke manier van kleuteronderwijs, waarbij de klas een aantal weken met een thema bezig is. 

Plaats
In de klas en in Museum Jan Cunen 

Lesmateriaal
Kant-en-klaar lespakket bestaande uit de koffer van een museummedewerker vol voorwerpen en een doos met daarin de docentenhandleiding, boeken en poppetjes voor de verteltafel, kralenkaarten, leesrupsen, woordkaarten, stempelkaarten, woordplaten, een memoriespel en werklessen voor in de hoeken. 

Deze leskist van Erfgoed Brabant is in samenwerking geschikt gemaakt voor Museum Jan Cunen. Voor meer informatie en kosten neem contact op met karinschipper@museumjancunen.nl