Museum Jan Cunen is een kunstmuseum gevestigd in een monumentale fabrikantenvilla in het centrum van Oss
Telefoonnummer
+31 (0) 412 798 000
Email
info@museumjancunen.nl

Maatwerk projecten – groep 1 t/m 8

Wilt u met uw school het museum bezoeken? Vele scholen gingen u voor. Zo ook basisschool de Nicolaasschool uit Oss. Benieuwd hoe hun bezoek was? Lees dan snel verder!

Dansen als een ijsbeer
IJsberen die dansen, giraffen op een wolk, een baby met een aardbeimuts en allemaal zo levensecht dat het wel foto’s lijken! Leerlingen van de Nicolaasschool keken hun ogen uit bij de tentoonstelling ‘Chris Berens - Een moderne Jeroen Bosch’ tijdens hun culturele week. Een kort verslag van deze inspirerende museumbezoeken.
Trappelende voetjes op de trap, vrolijke kinderstemmetjes in de gang: er is weer een schoolklas op bezoek bij Museum Jan Cunen. Voor openingstijd is het al een drukte van jewelste in het museum, want de Nicolaasschool is op bezoek. De eerste klas van de dag zijn de kleuters. Aan het begin van de dag nog bang voor de hoge trappen, maar hand in hand met een van de museumdocenten durven ze dan toch wel naar boven. En daar staat ze een prachtige fantasiewereld te wachten. De fantasiewereld op de schilderijen van Chris Berens. 

Fantasiewezens plakken
IJsberen die dansen, giraffen op een wolk, een baby met een aardbeimuts. En allemaal zo levensecht dat het wel foto’s lijken! De kleuters kijken hun ogen uit, vertellen welke dieren ze zien en mogen zelf ook dansen als een ijsbeer. Als ze voldaan – en inmiddels minder bang – de hoge trap weer naar beneden afdalen, staat daar een tafel vol met knipsels van ogen, oren, hoofden, armen en benen. Aan de slag! Al plakkend ontstaan er nog meer fantasiewezens, die daarna mee naar school mogen. Daar worden ze geëxposeerd. Wat een ochtend!

Analoog photoshoppen
Zodra de kleuters weg zijn, staat groep 8 voor de deur. Zij hebben het op school vanmorgen al gehad over Jeroen Bosch. Het is namelijk hun culturele week in het kader van het Boschjaar, en alle klassen van de Nicolaasschool bezoeken de tentoonstelling van Chris Berens, wiens werk geïnspireerd is door Bosch. Ook bij groep 8 staat kijken en maken centraal, zij het op een andere manier dan bij de kleuters. In plaats van dansen als een ijsbeer gaan ze verhalen bedenken bij een schilderij, en het plakken heeft plaatsgemaakt voor analoog photoshoppen, maar dat neemt niet weg dat ook groep 8 vrolijk en vol verhalen weer naar school terug keert.

Even de klas uit
‘Het was fijn om even de klas uit te zijn’ , zegt een van de leerkrachten nog bij de deur. ‘We hadden het werk al bekeken op het digibord, maar zo in het echt is toch veel bijzonderder!’ En dat begrijpen wij. Bij Museum Jan Cunen proberen we er altijd voor te zorgen dat de leerlingen een bijzondere ervaring krijgen. Dat er iets in ze losgemaakt is als ze hun jas weer pakken. Dat ze net even een stukje rijker het museum weer verlaten. Dat ze niet alleen een uur lang hebben moeten luisteren, maar vooral zelf het woord hebben gedaan. Vooral zelf veel aan de slag zijn geweest. Want dat maakt een museumbezoek bijzonder.

Wilt u ook met uw school het museum bezoeken? Dat kan! Wij staan altijd voor u klaar om een programma op maat te maken. Neem voor meer informatie contact op via karinschipper@museumjancunen.nl