Museum Jan Cunen is een kunstmuseum gevestigd in een monumentale fabrikantenvilla in het centrum van Oss
Telefoonnummer
+31 (0) 412 798 000
Email
info@museumjancunen.nl

Museumschool


http://museumjancunen.nl/imageshandler.ashx?width=382&image=MJC.Data/images/Museumschool.jpg

Samenwerking tussen school en museum
Museum Jan Cunen en de Osse scholengemeenschap Het Hooghuis werken sinds 1998 samen aan projecten en zijn samen expert op het gebied van kunsteducatie voor het vmbo. In het bijzonder voor vmbo-leerlingen van de basisberoepsgerichte (BB) – en kaderberoepsgerichte (KB) leerweg. In 2003 openden ze de eerste Museumschool in Nederland.

Museumschool
Op Het Hooghuis locatie West in Oss zijn drie bijzondere leslokalen. Hier hangt namelijk hedendaagse kunst aan de muur en geeft een vmbo-docent zijn normale theorieles. Dit is de Museumschool. Ieder schooljaar hangen er andere kunstwerken. 

Leerlingen als tentoonstellingsmakers
Van 2009-2014 bepaalden vmbo-leerlingen (die daar les hebben) wat er in de lokalen werd opgehangen. Omdat het belangrijk is om niet zomaar wat op te hangen leidde Museum Jan Cunen de vmbo-leerlingen op tot tentoonstellingsmakers. De Museumschool kreeg zijn eigen educatieproject: een aantal maanden per jaar liepen 6 tot 12 leerlingen wekelijks een dag per week stage bij Museum Jan Cunen. 


We Proudly Present
Om deze bijzondere manier van tentoonstelling-maken aan heel Nederland te laten zien werden in het voorjaar van 2015 vier zalen in Museum Jan Cunen door 10 jongeren en 3 kunstenaars ingericht. Er werden ook lessen gegeven in de tentoonstelling. 300 vmbo-leerlingen werden door de 10 jongeren rondgeleid in de tentoonstelling We Proudly Present. Aansluitend kregen de leerlingen een workshops door één van de kunstenaars. En op school ging de docent Beeldende Vorming aan de slag met een aansluitende lessenserie. 

inrichting van lokaal 007 schooljaar 2009-2010Museum Jan Cunen en Museumschool één geheel
In 2016 wordt voor het eerst een tentoonstelling zowel in Museum Jan Cunen als in de Museumschool-lokalen getoond. Dit is de expositie Van Armando tot Tajiri. Ontdekkingen van een verzamelaar

Achtergrondinformatie
In 2013 bestond de Museumschool 10 jaar. Om dit te vieren verscheen de publicatie De Museumschool 10 jaar. Het boek geeft een overzicht van alles dat zich in de lokalen afspeelde en bevatte tal van tips. Bestel het boekje via info@museumjancunen.nl.