Museum Jan Cunen is een kunstmuseum gevestigd in een monumentale fabrikantenvilla in het centrum van Oss
Telefoonnummer
+31 (0) 412 798 000
Email
info@museumjancunen.nl

Voortgezet onderwijs

Het vmbo-project is weer van start! Dit jaar staat het kunsteducatieve project – dat een samenwerking is tussen Museum Jan Cunen en Het Hooghuis – in het teken van rolmodellen: oud-leerlingen die na het vmbo een creatieve kant op zijn gegaan. Kunstenaar, grafisch vormgever, fotograaf of stylist: het kan allemaal! Mede dankzij het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds krijgen de huidige vmbo-leerlingen een rondleiding door het museum en aansluitend een lessenserie op school, bedacht en deels uitgevoerd door de rolmodellen. Zo kunnen de vmbo-leerlingen zien: dat kun jij later ook zijn!

Meer weten over het project? Klik dan hier! Ook meedoen met jouw school? Mail dan naar jannepisters@museumjancunen.nl


VISIE
De educatieprojecten voor het voortgezet onderwijs worden altijd in samenwerking met de desbetreffende school ontwikkeld. Onze methodiek is doorgaans een combinatie van kijken, praten en doen.

Wij bieden in onderstaande vormen educatieve activiteiten en projecten aan:
- Rondleidingen (havo en vwo)
Rondleidingen met doe-opdrachten (vmbo, havo en vwo)
Rondleiding in spelvorm (vmbo, havo en vwo)
- Workshops in verschillende disciplines in het museum of op school (vmbo, havo en vwo), waaronder de workshop stopmotion animatie.


LANGDURIGE SAMENWERKINGEN
Museum Jan Cunen werkt samen met alle VO scholen in Oss en omgeving. De samenwerking met Het Hooghuis ZuidWest bestaat al sinds 1997. Deze locatie geeft les aan vmbo leerlingen van de kaderberoepsgerichte- en basisberoepsgerichte leerweg. Museum Jan Cunen en Het Hooghuis slagen er samen in om ieder schooljaar aansprekende educatie-projecten te maken die aansluiten bij de belevingswereld van deze doelgroep. Vanuit die gedachte richtten het museum en Het Hooghuis in 2003 samen de Museumschool op.

KENNIS DELEN
Via publicaties en wikiwijsleermiddelenplein wordt de expertise van Museum Jan Cunen en Het Hooghuis gedeeld met andere (vmbo) docenten, educatie medewerkers en andere geïnteresseerden. Door de jarenlange samenwerking zijn het museum en de school expert op het gebied van kunst educatieve projecten voor vooral vmbo-leerlingen van de kaderberoepsgerichte - en basisberoepsgerichte leerweg, Een doelgroep die voor veel musea lastig te bereiken is.
 

Expert op het gebied van kunsteducatie voor vmbo
Samen met Het Hooghuis is Museum Jan Cunen expert op het gebied van kunsteducatie voor het vmbo-onderwijs. In het bijzonder voor vmbo-leerlingen van de basisberoepsgerichte (BB) en kaderberoepsgerichte leerweg (KB). Dankzij de vmbo-subsidieregeling van het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds hebben wij de afgelopen jaren meerdere educatieve projecten voor het vmbo kunnen realiseren. Ook de komende jaren blijven wij hiermee doorgaan.

Een kort overzicht van de gehonoreerde projecten:
- Vmbo-leerlingen ontmoeten spierballenkunst / 2013-2015
- Vmbo-leerlingen onderzoeken (hun) smaak & identiteit / 2015-2017
- Rolmodellen: oud-vmbo’ers inspireren jongeren / 2017 - 2020


De vmbo projecten worden mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en Prins Bernhard Cultuurfonds.
    Prins Bernhard Cultuurfonds


Museum Jan Cunen werkt graag vraaggericht, zodat een rondleiding of museumbezoek altijd goed aan kan sluiten op wat u op school tijdens de lessen bespreekt. Wilt u langskomen met een klas? Neem voor meer informatie contact op met jannepisters@museumjancunen.nl .

Andere mogelijke programma's


Kunstroulette – CKV – vmbo/havo/vwo

Stopmotion Animatieproject

Kijkwijzers